Punat se voli projektima

Nismo od onih što obećavaju neizvedivo, ni od onih što pričaju priče, iza kojih ne stoji ništa. Zato, ovdje možete vidjeti kojih pet projekata ćemo pokrenuti odmah nakon izbora i dovršiti u našem mandatu, kao i niz drugih aktivnosti, kojima planiramo dodatno oživjeti našu općinu. Riječ je samo o dijelu aktivnosti, a od nas očekujte i puno više jer nam ne nedostaje ni planova, ni ambicije da općinu Punat učinimo mjestom po mjerilu njezinih mještana.

Nova parkirališna mjesta u Puntu i Staroj Baški

Ispred hotela Park ćemo izgraditi 70-ak novih parkirališnih mjesta, sanacijom postojećeg obalnog zida i izravnavanjem ‘zuba’ ispred hotela, do novog gata na Punćalama.

Novih 20-ak parkirališnih mjesta ćemo izgraditi i korekcijama postojećeg prometnog rješenja od ribarnice do Velih voda.

Osim izgradnje novih parkirališnih mjesta, odvojit ćemo tranzitno parkiranje od onog za mještane i posjetitelje i time stvoriti bolju protočnost prometa. Područje od Punćala do ribarnice bi se koristilo za tranzitno parkiranje (za kraća zaustavljanja, poput odlaska na ribarnicu, u poštu, iskrcaj i slično), a nova parkirališna mjesta ispred hotela Park i pored ribarnice bi pripala mještanima i vlasnicima objekata u centru mjesta.

Za naše Starobašćane ćemo izgraditi 20-ak parkirališnih mjesta za mještane i posjetitelje donjeg sela.

80 + 80 novih komunalnih vezova

Ispred hotela Park ćemo izgraditi 80 novih komunalnih vezova, u sklopu projekta sanacije obalnog zida. To je rezultat prve faze, a po njenom završetku ćemo ishoditi potrebne dozvole i za drugu fazu te izgradnju dodatnih 80 komunalnih vezova.

Revitalizacija kupališta Brule i uređenje plaža

Slabu posjećenost kupališta Brule, od „pod gušternu“ do kupališta, ćemo promijeniti ugradnjom (de) montažnog, plutajućeg olimpijskog bazena s morskom vodom, kako bi se tamo moglo plivati, igrati vaterpolo i drugi bazenski sportovi. Prostor za to ima idealne maritimne uvjete, a takvo rješenje nije skupo, i brzo je provedivo.

Uredit ćemo i ostale plaže, ali planiramo to napraviti kvalitetno i dugoročno. Primjerice, nećemo samo dosipavati plaže na Punta de biju, već ćemo ulagati u njih, kao i u njihove sadržaje. Također, uredit ćemo i pristup plažama od Medana do kampa Konobe, uz posebnu brigu o okolišu i o komunalnom održavanju plaža.

Dogradnja starog vrtića u Puntu

Rekonstrukcijom i dogradnjom pomalo zapuštenog objekta ćemo proširiti prostor za KUD Punat, ali i urediti i opremiti muzej, kako bi se očuvale razne priče i zanimljivosti o Puntu i Puntarima. Također, tamo ćemo urediti i opremiti i multifunkcijski prostor od 150 m2, u kojem će biti igraonica za djecu, teretana za mlade, vježbalište za starije, sala za sastanke i druženja. Takav će prostor moći koristiti svi mještani i udruge, po potrebi.

Oživljavanje stare škole u Staroj Baški

Propalu zgradu ćemo oživjeti i tamo izgraditi multifunkcijski prostor, koji će služiti kao igraonica za djecu, vježbalište za mlade i starije, druženje mještana, kao i održavanje radionica, edukacija i sastanaka. Preostali dio prostora će imati poslovnu namjenu, za poticanje otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja dodatnih prihoda.

A mislimo i na...

 • demografsku obnovu mjesta jer nam je to najvažnije. Zato ćemo:
  – povećati jednokratne potpore za rođenje prvog djeteta s 5 na 7,5 tisuća kuna, a za rođenje drugog djeteta sa 7 na 10 tisuća kuna
  – pružati potporu roditeljima za treće i svako sljedeće dijete. Tako će roditelji za treće dijete dobivati potporu od 1000 kuna mjesečno, do djetetove osme godine.
  – roditeljima će vrtić biti besplatan za treće i svako sljedeće dijete, bez obzira jesu li djeca istovremeno u vrtiću.
 • poticanje stanovanja za mlade obitelji, kojima ćemo osigurati sufinanciranje 2 postotna poena kamata na kredite za kupnju stana, kuće ili zemljišta, primjenjujući odredbe sukladne programu subvencioniranog stanovanja kreditima APN-a
 • dopunsko zdravstveno osiguranje za starije ili nemoćne ispod imovinskog cenzusa
 • potpore za nova zapošljavanja poslodavcima i za samozapošljavanje. Poslodavcima s područja općine Punat bi se dodijelila 1000 kuna mjesečno po novozaposlenoj osobi, a poslodavcima koji nisu s područja općine – 500 kuna mjesečno (za zapošljavanje osobe iz naše općine). Potporu će dobiti za zapošljavanje do dvije osobe tijekom tri godine. Za osobe koje se planiraju zaposliti u vlastitoj tvrtki ili obrtu smo osigurali 1000 kuna mjesečno u prvoj godini rada.
 • potpore za razvoj poduzetništva i turizma, kojima će se sufinancirati 2 postotna poena kamata za poduzetničke kredite, a jednako toliko ćemo poduprijeti i kamate na kredite za ulaganje u privatni smještaj za iznajmljivanje
 • zeleni okoliš i poljoprivredu, tako što ćemo sufinancirati nabavu sadnica višegodišnjih voćki ili nasada fizičkim osobama s prebivalištem u općini Punat. Nabavu sadnica ćemo u proljeće sufinancirati s 50 posto vrijednosti, odnosno do 250 kuna po kućanstvu godišnje
 • starije i nemoćne, kojima ćemo financirati dopunsko zdravstveno osiguranje, ako su među onima, čiji imovinski cenzus ne prelazi 2350 kuna po članu kućanstva ili 2750 kuna za samce.